Pakovanje garderobe za selidbu uz proverene trikove

Priprema garderobe za sleidbu

Pakovanje garderobe za selidbu uz pomoć ovih proverenih trikova će vam olakšati život. Selidbe su same po sebi iscrpljujuće i stresne. A jedan od razloga zašto je tako je što imamo gomilu garderobe koju ne znamo na koji način da spakujemo. Ukoliko tragate za najefikasnijim načinom da pripremite svoju garderobu za selidbu mi vam možemo u tome pomoći. Svaki vaš odevni predmet zahteva određenu strategiju pakovanja, a naš stručni vodič će vas korak po korak voditi kroz ovaj postupak.

U nastavku ćemo vam otkriti korisne savete koji se tiču toga šta je sve potrebno uraditi pre nego što započnete pakovanje. Koje su najefikasnije metode pakovanja odeće, na koji način možete sortirati svoju odeću, najbolje tehnike slaganja odeće i još mnogo toga. Njihovom primenom uz dobru organizaciju i vi možete upakovati garderobu kao pravi profesionalac. A ujedno ćete znatno olakšati postupak selidbe vašoj odabranoj agenciji za selidbe i prevoz.

1. Šta je potrebno uraditi pre nego što počnete pakovanje garderobe

Šta je potrebno uraditi pre nego što započnete pakovanje garderobe

Saveti za čišćenje ormara

Pre nego što započnete sa pakovanjem garderobe za selidbu, zapitajte se koje predmete vredi spakovati, a koje više ne želite ili vam nisu potrebne. Da biste imali bolju sliku onoga što posedujete, pokušajte da svu odeću iz ormara okačite na ofingere ispred sebe, a odeću iz fioka odložite na krevet.

Zapitajte se: „Da li mi ovaj komad odeće donosi radost?“ Naime, Marie Kondo, japanski savetnik za organizaciju i autor četiri knjige o organizovanju, izgradila je čitavo carstvo na tezi da ne bismo trebali zadržati ništa što nam ne donosi radost. Ona nas takođe uverava da ne treba da osećamo krivicu zbog rastanka sa garderobom koja nam više ne služi.

Pokušajte da prodate svoju garderobu

Nakon što ste pregledali odevne predmete iz ormara, svoju garderobu možete podelite u 3 kategorije: zadržati (1), donirati (2) i prodati (3). Kako biste se lakše odlučili šta ćete zadržati postavite sebi ovih nekoliko pitanja:

Da li ste nosili ovaj predmet u poslednjih godinu dana?

Da li je taj komad garderobe još uvek u trendu?

Da li vam taj komad garderobe odgovara po veličini?

Da li je još uvek u dobrom stanju?

Ako je odgovor na ova pitanja ne, odvojite taj komad garedrobe u kategoriju prodaje. Postoji mnogo načina prodaje polovne odeće. Od second hand prodavnica do specijalizovanih internet radnji i oglašavanja na društvenim mrežama. Na ovaj način vi oslobađate svoj ormar od garderobe koja vam više ne koristi. Pravite prostor za novu, a kao bonus – možete zaraditi i malo dodatnog novca.

Ipak, postoje određeni sentimentalni odevni predmeti, poput vaše venčanice i raznih vintage komada. Od kojih niste spremni da se rastanete i potpuno je u redu da ih zadržite u svom vlasništvu.

2. Na koji način sortirati garderobu za selidbu

Na koji način sortirati garderobu za selidbu

Vreme je da započnete sa sortiranjem garderobe koristeći jedan od ova četiri principa:

Sortiranje prema materijalu

Pokušajte vašu garderobu podeliti u nekoliko različitih kategorija prema materijalu, recimo:  pamučna garderoba, svilena garderoba, garderoba od teksasa, garderoba od vune i sl.

Sortiranje prema sezoni

Ukoliko se odlučite za sortiranje odeće prema sezoni, to će u značajnoj meri unaprediti vašu organizaciju tokom selidbe. Naime, ako se selite tokom zime možete raspakovati samo garderobu za hladno vreme, dok odeća za preostale sezone može ostati zapakovana.

Sortiranje po komadima

Ovo znači pakovanje pantalona sa pantalonama, košulja sa košuljama, haljina sa haljinama, džempera sa džemperima i sl.

Sortiranje prema osobi kojoj odeća pripada

Svaka osoba u porodici treba da ima svoje označene kutije i vreće jer će ovo u velikoj meri pojednostaviti pakovanje i raspakivanje garderobe.

3. Najbolje tehnike slaganja garderobe

Najbolje tehnike slaganja garderobe

Nakon što je vaša odeća za selidbu sortirana prema nekom od pomenutih principa, ona mora biti i uredno složena. Postoji nekoliko metoda slaganja garderobe, a mi vam izdvajamo sledeća tri:

  1. Ravni nabor/savijanje
  2. Metoda rolanja
  3. KonMari metod – poseban vertikalni način slaganja odeće.

4. Najefikasnije metode pakovanja garderobe

pakovanje garderobe

Kada razmišljate o tome na koji način da preselite svoju odeću iz ormara i fioka. Prioritetna pitanja odnose se na to kako upakovati odeću bez gužvanja i obezbediti da ona ostane čista i zaštićena tokom transporta.

Sledeći predmeti će vam biti od najveće pomoći prilikom pakovanja garderobe za selidbu:

Kartonske kutije

Koferi

Vakumske kese

Vreće za smeće

Fioke od komoda

Pakovanje garderobe u kutije

Pri pakovanje garderobe u kartonske kutije preporučujemo metod ravnog savijanja.

Najpre se uverite da imate kartonsku kutiju odgovarajuće veličine, a naša preporuka su kutije male i srednje veličine. Zatim proverite da li je kutija pravilno sastavljena i pričvršćena. Unutrašnju stranu kutije, kao i gornji sloj odeće, pokrijte papirom za pakovanje jer ćete na taj način zaštititi svoje odevne predmete od prljavštine i oštećenja.

Kada pakujete garderobu u kartonske kutije vodite računa da ih ne pretrpate jer će ovo oštetiti njeno dno i otežati nošenje. Zalepite gornju stranu kutije i dodatno je pričvrstite samolepljivom trakom, vodeći računa da svaka kutija bude jasno označena markerom ili odgovarajućom etiketom.

Pakovanje garderobe u kofere

Koferi su odličan i jeftin način pakovanja garderobe za selidbu, a njihova upotreba je praktična iz nekoliko razloga. Najpre, ona pruža uštedu od kupovine dodatnih kartonskih kutija, a pošto ih svakako planirate preseliti u svoj novi dom zašto ih onda ne biste iskoristili i za selidbu odeće. Takođe, kofere je lako transportovati i oni pružaju bolju zaštitu od kartonskih kutija. Kofer je dobra opcija i za selidbu skupljih i delikatnijih komada garderobe.

Kako biste sprečili oštećenja od vlage preporuka je da kofer obložite papirom za pakovanje ili plastičnom folijom. Da biste maksimizirali prostor u koferu i efikasno ga iskoristili, odeću složite metodom rolanja. Praznine koje ostanu između odevnih predmeta mogu biti savršeno mesto da smestite čarape i donji veš. Na dno položite manje bitne stvari, dok osnove poput odeće za presvlačenje, punjača za telefon i pidžame, smestite na vrh kofera.

Pakovanje garderobe u vakum vreće

Ove vreće za višekratnu upotrebu odličan su način da smestite više odeće u malo prostora, dok istovremeno pružaju dobru zaštitu od vlage i prljavštine. Takođe, one mogu biti veoma korisne i za odlaganje sezonske odeće i drugih predmeta nakon što se preselite.

Preporučujemo da odeću najpre urolate ili uredno presavijete, potom stavite veće komade garderobe unutar vakumske vreće, a manje komade smestite na vrh. Nakon što zatvorite vreću, pomoću usisivača usisajte sav vazduh. Na ovaj način vreće se značajno smanje i zauzimaju malo prostora, što im je ujedno i najveća prednost.

Pakovanje garderobe u vreću za smeće

Verujemo da posedujete mnogo odeće koja se nalazi smeštena na ofingerima unutar ormara. A pri selidbi ove garderobe uvek postoji bojazan da će se ona uprljati i oštetiti. Otkrićemo vam efikasan niskobudžetni način uz pomoć kojeg ćete u tren oka uspešno preselite vašu odeću sa ofingera.

Naime, isprobajte velike vreće za smeće sa dodacima u vidu konopaca za vezanje. Jednostavno držite otvor za vreću ispod odeće i podignite je, vezujući konopce tačno ispod dela ofingera koji se postavlja na šipku ormara.

Kako preseliti odeću iz komoda

Pre nego što počnete sa raspakivanjem vaše komode, razmislite da je upotrebite kao sredstvo za selidbu garderobe. Ukoliko planirate da unajmite profesionalnu agenciju za selidbe, najpre ih upitajte da li je u redu da premeste komodu sa svim sadržajem u njoj.17

Ukoliko u komodi imate lakše predmete, moći ćete da je preselite bez pražnjenja, ali je prethodno osigurajte selotejpom ili lepljivom trakom. U suprotnom, jednostavno izvadite svaku fioku, ostavite sve odevne predmete u njoj tačno onako kako su postavljene. I osigurajte da sve ostane na svom mestu omotavanjem plastične folije oko fioka. Prednost ovog trika je ta što su vaše fioke već „raspakovane“ kada stignete u svoj novi dom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *