Trikovi pakovanja lomljivih predmeta za selidbe

Trikovi pakovanje lomljivih predmeta za selidbe

Pakovanje lomljivih predmeta za selidbe, ume da bude izazovno, potrudili smo se da vam pomognemo da taj posao što lakše uradite.

Verujemo da posedujete mnogo lomljivih predmeta, a njihovo pakovanje i transport jesu nešto što vas potencijalno može dovesti na ivicu živaca. Transport lomljivih predmeta, bilo onih koji imaju visoku materijalnu vrednost ili onih za koje ste jednostavno emotivno vezani, predstavlja stavku u selidbi koja zahteva dodatnu pažnju i plan.

Imajući u vidu da lomljivi predmeti zahtevaju dodatne mere opreza, analiza rizika je neophodna ukoliko želite da oni u jednom komadu stignu u vaš novi dom. Kako bi vaše čaše, tanjire i ogledala bezbedno transportovali od tačke A do tačke B, moraćete da primenite odgovarajuću taktiku i upakujete ih kao pravi profesionalac.

Zato odvojite malo vremena i sa pažnjom pročitajte i primenite savete koji slede kako biste na najefikasniji način zaštitili i upakovali lomljive predmete prilikom selidbe.

Napravite listu osetljivih predmeta

Pre nego što počnete sa pakovanjem svojih osetljivih predmeta, odvojite vreme kako biste stekli okvirnu predstavu o svim stvarima koje posedujete i osmislite strategiju putem koje se oni mogu upakovati uz slične predmete. Postoje različite vrste lomljivih predmeta, a naša preporuka je da napravite njihovu listu dok prolazite kroz sve prostorije u svojoj kući i da ih najpre odvojite na zasebno mesto.

Nabavite materijal za pakovanje

Nakon što ste identifikovali svoje lomljive predmete koje planirate da selite, trebalo bi da imate dobru predstavu o tome koliko zaliha materijala za pakovanje vam je potrebno. Da biste zaštitili svoje lomljive predmete prilikom selidbe uložite u sledeće materijale:

Kartonske kutije

Samolepljivu traku za pakovanje i selotejp traku

Papir za pakovanje

Novinski papir

Pucketajuću foliju

Savitljivi karton

Makaze

Etikete

U nastavku ćemo vas upoznati sa time na koji način da koristite navedene materijale za pakovanje kako biste osigurali vaše osetljive predmete od loma. Pokazaćemo kakvi trikovi pakovanja lomljivih predmeta za selidbe sve postoje.

Nove kartonske kutije ili originalno pakovanje proizvoda?

Uvek je najbolja opcija da lomljive stvari pakujete u njihovo originalno pakovanje, jer ono sadrži razne umetke i pregrade koje su posebno konstruisane za zaštitu ovih predmeta.

Ukoliko niste u mogućnosti da koristite originalno pakovanje, neka vaš izbor bude čvrsta kartonska kutija sa dvostrukim zidovima. U slučaju da koristite stare kutije, uverite se da su one čvrste i neoštećene. Uvek je dobra ideja da i starim i novim kutijama pružite dodatnu zaštitu tako što ćete dno ojačati kvalitetnom samolepljivom trakom za pakovanje.

Koristite čvrste kutije za pakovanje lomljivih predmeta

Kartonske kutije imaju rok trajanja i sa godinama mogu postati nestabilne, zato uložite u nove kutije koje su čvrste, suve i jednostavne za nošenje. Ukoliko ste zaista zabrinuti zbog potencijalnog oštećenja dragocenih lomljivih predmeta, koristite ekstra čvrste kartonske kutije koje mogu da izdrže mogućnost udara ili pada prilikom transporta.

Možda smatrate da bi kupovina kutija sličnih veličina bila korisna za pakovanje ovih predmeta, ali naš je savet da nabavite asortiman kutija različitih dimenzija. Za radnike vaše agencije za selidbu i prevoz uklapanje kutija je slično kao igranje Tetrisa: da biste završili igricu, morate na raspolaganju imati različite veličine i oblike.

Ipak, radije se odlučite za male i srednje kutije kako ne bi bile preteške za podizanje i nošenje. Teži predmeti se mogu spakovati u male, a srednje kutije napunite lakšim predmetima. Takođe, teške predmete možete postaviti na dno dubljih kutija i dodati lakše na vrh – nikada obrnuto.

Obavezno fiksirajte predmete u kutijama

Još jedan bitan savet pri pakovanju lomljivih predmeta u kutije: ne ostavljajte prazan prostor i eliminišite mogućnost pomeranja. Iako težina vaših kutija treba da bude svedena na najmanju moguću meru, predmeti treba da budu čvrsto smešteni i bezbedni.

Papir za pakovanje prva je linija odbrane za lomljive predmete, te ga koristite u izobilju kao sloj koji apsorbuje udarce i ispunjava prazan prostor u kutijama. Takođe, pre nego što ih smestite u kutiju, predmete pojedinačno umotajte u pucketajuću foliju, papir za pakovanje ili novinski papir kako biste sprečili ogrebotine i lom.

Nemojte da prepakujete kutiju čiji sadržaj čine lomljivi predmeti, jer time ne samo da rizikujete da se šavovi razdvoje, već će ovo znatno otežati nošenje radnicima agencije za selidbu.

Označite kutije sa “LOMLJIVO”

Jasno označite one kutije koje sadrže osetljive predmete, kako bi tim kompanije za selidbe i prevoz bio upoznat sa time sa kojim kutijama treba postupati izuzetno pažljivo.

Nakon što ste spakovali kutiju sa osetljivim predmetima, dobro zatvorite njen vrh samolepljivom trakom i označite je etiketom „lomljivo“ na najmanje dve strane. Radi bolje organizacije i snalaženja, svaka etikete neka sadrži opis sadržaja kutije i oznaku prostorije u koju ona treba da bude smeštena.

Lomljivi predmeti koji zahtevaju dodatnu zaštitu

Da bismo vam pomogli da sačuvate svoje osetljive predmete od loma prilikom selidbe, obezbedili smo sledeće korisne savete za pakovanje najpopularnijih lomljivih stvari:

Posuđe od keramike i porcelana

Pomeranje tanjira i zdela koje se neminovno dogođa tokom transporta i može uzrokovati oštećenje, izbeći ćemo ukoliko ih pravilno upakujemo. Naime, oni treba da budu umotani u pucketajuću foliju, pričvršćeni selotejpom i vertikalno postavljeni u kutije male do srednje veličine. Zgužvani novinski papir bi trebalo staviti ispod, između i na vrh svih tanjira i zdela.

Ukoliko je to moguće, upotrebite kutije specijalno dizajnirane za pakovanje posuđa, koje imaju deblje zidove i nude bolju zaštitu. Takođe, budite oprezni pri upotrebi novinskog papira za pakovanje finog porcelana jer se mastilo može preslikati na posuđe.

Šolje i čaše

Najbolji način da se osigurate da vaše šolje sigurno stignu u novi dom je da koristite kutiju sa kartonskim pregradama. Svaku pojedinačnu šolju umotajte u papir i postavite jednu u drugu, a zatim u kutiju. Ovaj vid slaganja ne samo da štedi prostor, već obezbeđuje i stabilnost.

Vinske čaše zbog svog oblika predstavljaju delikatnije predmete kojima je pri pakovanju potrebno posvetiti posebnu pažnju. Kada pakujete čaše za vino prvo osigurajte drške pucketajućom folijom, zatim umotajte celu čašu u papir, a potom u foliju. Pošto su sklone lomljenju, poželjno je da ih upakujete u specijalnu vinsku kutiju sa kartonskim pregradama.  Uvek osigurajte da se čaše dobro uklapaju u kutiju i ukoliko je potrebno koristite zgužvani novinski papir da popunite prostor radi dodatne zaštite.

Vaze

Šuplje predmete, poput vaza, potrebno je najpre napuniti zgužvanim novinskim papirom, zatim ih umotajte u papir za pakovanje i postavite u kutiju koja je prethodno obložena pucketajućom folijom.

Okvir za slike

Ravne predmete, kao što su okviri za slike, umotajte pojedinačno u papir za pakovanje i postavite vertikalno u kutiju, sa listom pucketajuće folije između svakog okvira. Koristite kutiju srednje veličine i postavite između praznina slojeve zgužvanog papira.

Ogledala

Ogledala manja od 3 metra mogu se spakovati na sličan način kao i okviri za slike. Međutim, ako je predmet veći, treba ga dodatno osigurati, umotati u foliju i transportovati odvojeno.

Počnite tako što ćete samolepljivom trakom ili selotejpom preko stakla napraviti znak „X“ i na taj način ga osigurati i držati spojeno na mestu u slučaju da ogledalo pukne prilikom transporta. Pričvrstite kartonske uglove na ivice okvira i umotajte ogledalo i ram u omot od pucketajuće folije ili nežnu tkaninu većih dimenzija. U idealnom slučaju, spakujte samo ogledalo u vertikalnu kutiju kako ga ne bi zgnječili drugi predmeti prilikom transporta.

Veliki predmeti neobičnog oblika

Zamotajte ceo predmet u pucketajuću foliju i pričvrstite selotejp trakom. Stavite ga na veliki komad savitljivog kartona i postavite identičan komad na njega. Zatim savijte krajeve kartona tako da se sretnu i pričvrstite ih selotejpom. Po potrebi omotajte dodatnu traku radi ekstra zaštite. Postavite predmet u kutiju, popunjavajući praznine zgužvanim papirom i na kraju čvrsto zalepite.

Preporučujemo i sledeću tehniku: postavite pažljivo umotan predmet u kutiju obloženu pucketajućom folijom, a zatim stavite jastuk na vrh.

Pakovanje malih predmeta i figurica

U pojedinačne delove kutije za jaja postavite vaše figurice. Ukoliko su predmeti dovoljno veliki za pojedinačno pakovanje, pre nego što ih postavite u kutiju umotajte ih u novinski papir. Koristite zgužvani papir kako biste popunili praznine između predmeta i time stvorili dodatni sloj zaštite. Po završetku pričvrstite kartonsku kutiju selotejp trakom.

Budite pažljivi pri transportu lomljivih predmeta

Budite izuzetno oprezni kada dođe vreme za transport lomljivih predmeta u vaš novi dom. Ukoliko se selite bez pomoći profesionalne agencije za selidbe, nemojte žuriti sa pakovanjem  kutija sa osetljivim sadržajem. Uverite se da su kutije pažljivo ukrcane i vozite sa oprezom kako biste se osigurali da će vaši predmeti stići neoštećeni.

Ipak, kako biste sebe sačuvali neminovnog stresa, predlažemo da za transport lomljivih predmeta angažujete profesionalnu agenciju za selidbe i prevoz koja poseduje iskustvo u ovim poslovima. Dodatna preporuka je da omogućite radnicima da najpre upakuju i prevezu težak nameštaj i slične predmete, a transport ovih delikatnih predmeta ostavite za kraj.

Zaključak

Pakovanje lomljivih predmeta zahteva vreme, ali uz dobru organizaciju možete svoje osetljive dragocenosti pripremiti za selidbu i osigurati da bezbedno stignu u vaš novi dom. Da biste izbegli frustraciju i nepotrebne napore u nastojanju da bez loma transportujete ove predmete, ključno je da identifikujete potencijalne probleme i unapred se pripremite. Ne zaboravite da ste upravo vi najvažniji faktor u obezbeđivanju zaštite svojih osetljivih dragocenosti.

Uz naše trikove za pakovanje više nećete morati da brinete da li ćete polomiti ili oštetiti predmete prilikom selidbe.