Dobra priprema za selidbu pre dolaska agencije

Dobra prirpema za selidbu

Dobra priprema za selidbu

“Dva puta meri, a treći kroj.”  izreka koja važi kada je priprema za selidbu u pitanju.

Jako je važno uraditi dobru pripremu za selidbu: pre svega organizovati svoje stvari za transport i pripremiti svoj novi dom za useljenje.

Potrebno je znati da pripreme za selidbu podrazumevaju da:

 • pronađete odgovarajući novi dom,
 • napravite budžet za selidbu,
 • isplanirate preseljenje,
 • angažujete pouzdane radnike,
 • pobrinete se za svu potrebnu dokumentaciju i upakujte svoje stvari,
 • ali i da se pripremite za dolazak izabrane agenciju za selidbe i prevoz.

Možda vam se poslednje stavka ne čini prioritetnim zadatkom, ali svaki korak koji preduzmete kako bi se pripremili za dolazak radnika agencije za selidbe i prevoz uštedeće vam dosta vremena, problema i stresa tokom dana koji sledi. Kako se pripremiti za to? Kako pripremiti kuću, predmete, porodicu i sebe za veliki dan?

U nastavku vam navodimo nekoliko najvažnijih stvari koje treba učiniti pre dolaska kompanije za selidbe i prevoz, kako biste osigurali siguran i uspešan dan selidbe.

Razvrstajte svoje stvari i odlučite šta bi s njima

Čišćenje doma od nepotrebnih stvari i njihovo organizovanje je zadatak koji je potrebno obaviti mesec ili dva pre nego što dođe do same selidbe, tako da imate dovoljno vremena za prodaju ili doniranje neželjenih stvari pre preseljenja. Donošenje “last minute” odluka o sudbini vaših stvari ne samo da će rezultirati zbrkom i frustracijom tokom selidbe, već će zakomplikovati sam proces i povećati konačnu cenu preseljenja. Zbog toga vam savetujemo da na vreme razvrstate svoje predmete i odlučite šta dalje s njima:

 

 • Bacite oštećene i istrošene predmete koji se više ne mogu koristiti
 • Napravite posebnu sekciju za donacije – stvari koje su u dobrom stanju, a koje vam više ne trebaju ili ih ne želite
 • Ostavite odevne i druge predmete koje možete prodati da biste dobili dodatni novac za troškove selidbe ili kupovinu novih stvari (preporučujemo da pogledate naše savete kako da uštedite tokom selidbe)
 • Organizujte predmete koje želite da agencija za selidbe i prevoz preseli u vaš novi dom – prema vrsti, nameni, prioritetu, odredišnoj sobi ili na bilo koji drugi način koji ima smisla za vas i koji će vam pomoći da se brzo i lako otpakujete
 • Na stranu ostavite dragocenosti i stvari koje ćete zadržati sa sobom – važne dokumente, lekove, osnovne predmete za ličnu negu, dodatnu odeću i obuću, potrepštine za ličnu higijenu i spavanje, nakit, predmete visoke sentimentalne vrednosti, skupu elektroniku, omiljene stvari za zabavu itd.

 

Napravite detaljni popis predmeta koje ćete poveriti agenciji za selidbu i prevoz

 

Pakovanje za selidbu

Nakon što odlučite šta ćete preseliti u svoj novi dom, napravite detaljan popis svih predmeta koje želite da poverite vašoj agenciji za selidbe i prevoz:

 • Zapišite sve važne podatke o svakom pojedinom predmetu koji će se prevoziti – tip, broj predmeta iste vrste, materijal, brend, serijski broj, procenjena vrednost ili bilo koje druge karakteristike koje su važne
 • Navedite trenutno stanje predmeta – detaljno opišite stvarno stanje predmeta i zabeležite eventualna prethodna oštećenje
 • Pripremite svu bitnu dokumentacije o pojedinom predmetu koji se pakuje (garancije, potvrde o održavanju, potvrde o autentičnosti, izjave o proceni itd.).

Ovako pripremljen inventar stvari ne samo da će vam pomoći da dobijete tačnu procenu troškova selidbe nego će i olakšati označavanje i raspakivanje i, što je najvažnije, poslužiti kao dokaz u slučaju da se neki od vaših predmeta izgubi ili ošteti u samom postupku selidbe. Na ovaj način ćete pomoći i vama i agenciji za selidbe i prevoz.

 

Napravite precizne fotografije predmeta koje transportujete

Koliko god neverovatno zvučalo, slikanje vašeg inventara je među najvažnijim stvarima koje treba uraditi pre dolaska prevoznika.Napravite nekoliko fotografija svih predmeta iz različitih uglova koje će agencija za selidbe i prevoz transportovati. Ako prilikom isporuke nađete oštećen bilo koji od tih predmeta, te slike će dokazati da je oštećenje nastalo dok su predmeti bili u transportu.

Napravite nekoliko slika na poleđini svih elektronskih uređaja i uređaja koji imaju puno kablova, žica ili drugih dodataka, pre nego što ih spakujete ili isključite. To će znatno olakšati pravilno spajanje elektronike i uređaja u vašem novom domu.

 

Takođe je dobra ideja da fotografišete sadržaj svih kutija pre nego što ih zatvorite, kao i celokupno stanje vašeg starog doma pre nego što ga napustite, naročito ako se radi o iznajmljenoj nekretnini.

 

Očistite i organizujte svoje predmete

Organizacija stvari za selidbu

Prilikom pripreme za dolazak agencije za selidbe i prevoz vodite računa da svaki predmet koji pripremite za transport bude čist i suv. Ne samo da neće biti zabavno raspakivati prašnjavi nameštaj i prljave uređaje, već preostala vlaga  i prljavština mogu da oštete vaše predmete tokom procesa selidbe. Pre nego što prevoznici stignu, savetujemo vam da učinite sledeće:

 

 • Isključite i očistite električne uređaje; ispraznite, odmrznite i očistite frižider i zamrzivač; ispraznite i očistite mašinu za pranje sudova; očistite štednjak, rešetke i mikrotalasne pećnice. Nakon odmrzavanja i čišćenja osušite uređaje peškirom da biste uklonili tragove vlage;
 • Izvadite baterije iz svih uređaja koji će biti predmeti selidbe
 • Ispustite gorivo iz svih alata na gorivo poput kosilice za travu ili trimera
 • ispraznite fioke, ormariće, police za knjige i druge komade nameštaja
 • Pokrijte krevete, sofe, stolice, prekrivače, ukrasne jastuke i posteljinu
 • Operite i osušite svu posteljinu, peškire i odeću koja će biti upakovana i spremna za transport
 • Grupišite svoje predmete po vrsti i tipu kako bi pakovanje bilo brže, sigurnije i efikasnije.

 

Povedite računa o vašim ličnim stvarima

Pre nego što prevoznici stignu, sve predmete koje ne želite da im poverite za transport odnesite u posebnu prostoriju. To podrazumeva važne dokumente, ključeve i karte, neophodne elektronske uređaje, porodične dragocenosti, omiljene igračke i sl. Označite je kao “sobu bez paketa” i razmislite o zaključavanju kako biste izbegli nesporazume sa vašim izabranim prevoznikom.

Takođe, obavezno označite sve veće komade kao što su nameštaj i uređaji koji se neće preseliti u vaš novi dom, tako da radnici znaju da se te stvari ne smeju spakovati i utovariti na kamion ili kombi za selidbu. Možda će ovo biti malo duža priprema za selidbu, ali će kasnije mnogo da olakša posao.

Budite pažljivi kako biste zaštitili svoje lične podatke tako da niko nema pristup njima tokom selidbe. Stalno sa sobom držite lične dokumente, kreditne kartice, finansijske zapise i ostale važne papire ili ih odložite zaključane u svojoj “sigurnoj sobi”. Takođe, zaštitite svoj računar lozinkom, uništite stare dokumente, ne otkrivajte osetljive podatke i učinite sve što je moguće da zaštitite svoju privatnost.

Pobrinite se da vaš stari dom ostane u savršenom stanju nakon selidbe

 

Selidba iz stana

Dakle, isplanirali ste sve detalje, uradili sve što možete kako biste olakšali proces selidbe i pripremili svoje predmete za transport. Ostaje još pitanje:  kako pripremiti svoju kuću za prevoznike tako da ona ostane u dobrom stanju posle same selidbe?

Prekrijte podove i tepihe ceradama, starim čaršafima ili ćebadima, velikim komadima kartona ili bilo kojim drugim odgovarajućim zaštitnim materijalima koji će ih zaštititi od oštećenja, ali i prljavštine. Ukoliko napolju pada kiša ili sneg, položite stare prostirke ispred ulaza u vaš dom i na hodnicima kako ne biste ostavljali kišnicu, sneg i blato po podu.

Preduzmite potrebne mere predostrožnosti kako bi radnici agencije za selidbe i prevoz mogli sigurno i lako pomerati predmete, a pre svega obezbedite dovoljno slobodnog prostora u sobama i hodnicima kako bi nesmetano dolazili do vaših stvari. Da biste se zaista dobro pripremili za dolazak radnika i osigurali nesmetan i efikasan dan selidbe, razmislite i o tome da angažujete agenciju za selidbe i prevoz koja nudi uslugu pakovanja za selidbe jer ćete na ovaj način znatno olakšati sam proces preseljenja.

 

Obezbedite nesmetan prilaz vašem domu

Sitni detalji  poput pogodnog parking mesta za kombi ili kamion vaših prevoznika čine veliku razliku i takođe je jedna od priprema za selidbu. Upozorite izabranu agenciju za selidbe i prevoz na moguće poteškoće. Posebno obratite pažnju na karakteristike same lokacije poput: velikog broja stepenica, malih vrata, uskih ulica, specifičnih pravila parkiranja, vremenskog ograničenja parkiranja, kućnog reda.. Unapred obavestite svoje prevoznike o takvim preprekama, na taj način ćete im pomoći da odluče koliko vremena im je potrebno za sam transport stvari, koliko radnika treba da angažuju, koje vozilo da obezbede i koja posebna oprema će im biti potrebna kako bi vašu selidbu obavili na najjednostavniji način.

 

Ako vozači ne mogu da parkiraju na vašem ličnom prilazu, morate rezervisati parking za kamion na ulici ispred kuće ili dobiti posebnu dozvolu za parkiranje na zajedničkom prilazu.

Proverite sve još jednom

Pre nego što radnici agencije za selidbe i prevoz stignu, prođite kroz garažu i potkrovlje, potražite ispod stepenica, otvorenih ormara, a posebno obratite pažnju na nameštaj koji ostaje na staroj lokaciji. Proverite sve da biste bili sigurni da su svi predmete koje želite da premestite u svoj novi dom spremni za pakovanje i transport.

 

Ovi saveti će vam pomoći da izbegnete odlaganja, nezgode, nesporazume i nepotrebne prekide tokom samog dana transporta i obezbediće vam, pre svega, uspešno iskustvo selidbe. Stoga je jako važno da se šriprema za selidbu uradi temeljno i na vreme.

Srećno