12 praktičnih saveta koje će vam pomoći pri selidbi

12 praktičnih saveta koje će vam pomoći pri selidbi

12 praktičnih saveta koje će vam pomoći pri selidbi smo uspeli da sastavimo na jednom mestu kako bismo vam olakšali jednu od najstresnijih aktivnosti u životu.

Bez obzira na to da li se često selite ili pakujete kofere po prvi put u životu, treba da znate da je selidba stresan proces koji može da učini svoj danak i najboljim planerima. Ipak, preseljenje u novi prostor jeste jedno od onih izazova sa kojima se gotovo svako u jednom trenu svog života mora suočiti.

Ne postoji jednostavan vodič sa savetima za svaki pojedinačni scenario koji bi se mogao dogoditi i nažalost mnogo toga može da krene po zlu. Uspeh ovog poduhvata u velikoj meri zavisi od izbegavanja grešaka i metodičnog planiranja sa ciljem da proces selidbe protekne što brže. Srećom, postoji mnoštvo proverenih i testiranih saveta koji selidbu zaista mogu olakšati. Neki od tih saveta u fokusu imaju trikove za pakovanje, dok drugi nude podsetnike za otkazivanje različitih usluga.

Pakovanje celokupnog života u kofer i preseljenje na drugi kraj grada ili zemlje ne mora nužno biti loše i stresno. Sledite ovih 12 praktičnih saveta koje će vam pomoći pri selidbi i opustićete se u novom prostoru i pre nego što to shvatite.

1. Pozovite komunalna preduzeća

Kada utvrdite datum selidbe, obratite se pružaocima komunalnih usluga da biste ih zakazali u vašem novom domu. Zakažite ih na vreme i sačuvajte u fascikli evidenciju svojih zahteva. Istovremeno, zatražite obustavljanje komunalnih usluge u vašem trenutnom domu.

Otkazivanje komunalnih usluga na mestu koje napuštate i njihovo postavljanje u novom domu ne traje više od nekoliko telefonskih poziva, ali kada ste prezauzeti planiranjem selidbe lako možete zanemariti ovaj važan zadatak. Zato je preporuka da ga rešite onog trena kada saznate svoju novu lokaciju, što će osigurati da ovaj bitan korak u startu obavite, kako se ne bi desilo da kasnije na njega zaboravite.

2. Odredite budžet

Odredite svoj budžet, prvi od 12 praktičnih saveta koje će vam pomoći pri selidbi

Preseljenje može da iziskuje značajnu svotu novca, a vi ne želite da završite sa velikim neplaniranim troškovima koje opterećuju vaš budžet. Zato je važno da unapred isplanirate i znate koji iznos možete očekivati da potrošite.

Pojedine agencije nude besplatnu procenu troškova preseljenja koja vam u značajnoj meri može pomoći da steknete sliku o vašem potrebnom budžetu za preseljenje.

 

3. Pronađite pouzdanu kompaniju za selidbu

Planirate angažovanje profesionalne agencije za selidbu, ali niste sigurni odakle da počnete? Pronađite kompanije u vašoj blizini koji su već proverene u pogledu kvaliteta i pouzdanosti. Obavezno zatražite ponude od najmanje tri različite kompanije kako biste bili sigurni da ćete dobiti najbolju cenu za kvalitet usluga koje pružaju.

Ukoliko unajmljujete selidbene usluge potrebno je da ih na vreme rezervišete, posebno tokom sezone selidbe, tačnije u onom periodu godine kada su one učestale. Ostavljanje ovog zadatka za zadnji tren moglo bi značiti plaćanje većeg iznosa ili čak nemogućnost da se ove usluge uopšte dogovore i rezervišu.

4. Uložite u opremu za pakovanje

Uložite u opremu za pakovanje

Nekoliko dana pre selidbe opremite se zalihama materijala za pakovanje jer poslednje što želite jeste da trčite do prodavnice dok utovarate kutije i kofere. Pored kutija, kupite i skalpel, nožić za rezanje kutija, samolepljive folije i trake, markere u boji, papir za pakovanje i vreće za smeće.

5. Šta treba znati o pakovanju kutija

Šta treba znati o pakovanju kutija, 3 od 12 praktičnih saveta koje će vam pomoći pri selidbi

Dobar savet bi bio da stavite teške predmete, poput knjiga, u male kutije; dok lagani predmeti, poput posteljine i jastuka, treba da budu smešteni u većim kutijma. Velike kutije prepune teških predmeta česta su zamerka profesionalnih radnika za selidbu jer one ne samo da otežavaju njihov posao, već i povećavaju šanse za razbijanje njenog sadržaja. Takođe, nemojte da ostavljate prazna mesta u kutijama, već ispunite praznine garderobom, peškirima ili papirom za pakovanje. Na taj način će sadržaj kutija biti mnogo stabilniji pri prenosu.

Izbegavajte mešanje predmeta iz različitih prostorija u istoj kutiji jer će vam to otežati pakovanje i raspakivanje. Umesto toga, označite svaku kutiju nazivom ili simbolom prostorije kojoj je namenjena i opisom njenog sadržaja. U tu svrhu možete koristiti flomastere u boji.

Možete i da fotografišete unutrašnjost kutija nakon što ih spakujete, jer će vam kasnije biti teško da se setite gde se koji predmet tačno nalazi. Iako fotografijom nećete moći uhvatiti svaki pojedinačni predmet sadržan u kutiji, ovo bi svakako trebalo da vam pomogne da steknete opštu predstavu o tome.

6. Iskoristite kofere za pakovanje

U kofere spakujte teške predmete jer ih njihovi točkovi čine lakim za pokretanje. Iskoristite ih da upakujete one predmete koje se ne prenose lako kutijama, poput knjiga i posuđa.

7. Ne praznite fioke komoda

Umesto da odeću i veš vadite iz fioka komode i pakujete u kutije, jednostavno izvadite fioke iz komoda, ili ih ostavite tamo i prethodno učvrstite umotavanjem fioka u plastičnu foliju.

Ukoliko njinov sadržaj nije pretežak, možete čak ostaviti fioke u komodi i umotati kompletnu komodu u foliju.

8. Ostavite odeću na vešalicama

Zaista je veliki posao da vadite svu svoju odeću iz garderobera, sklanjate sa vešalica, uredno presavijete i slažete u kutije, a zatim ponovo postavljate na novo mesto. Preskočite nepotrebne korake tako što ćete odeću ostaviti na vešalicama i grupisati je na način što ćete je zamotati u velike vreće ili ukoliko je to moguće čak ostaviti okačene u ormaru i tako transportovati.

9. Pakovanje dragocenih i osetljivih predmeta

Pakovanje dragocenih i osetljivih predmeta, 4 od 12 praktičnih saveta koje će vam pomoći pri selidbi

Ukoliko prenosite skupe umetničke predmete, raspitajte se o posebnim sanducima u koje se smeštaju ovi dragoceni eksponati.

Nikada ne umotavajte uljane slike u običan papir jer će se zalepiti za njega. Za slike uramljene iza stakla napravite znak X lepljivom trakom preko stakla kako biste ga ojačali i držali zajedno u slučaju da se razbije. Potom umotajte slike u papir ili foliju sa mehurićima i pažljivo ih položite u odgovarajuću kutiju ili sanduk. Postavite komad kartona između svake uramljene slike radi dodatne zaštite.

Plazma televizori zahtevaju posebne drvene kutije za transport, u slučaju da nemate originalnu kutiju za njih sa stiroporom, mogu se oštetiti ukoliko su položeni ravno.

Zato spakujte televizor dvostruko, stavite ga najpre u manju kutiju u kojoj je smešten samo televizor, a potom u drugu kutiju obloženu ambalažnim papirom.

10. Pametno upotrebite posteljinu, peškire i druge meke predmete

Umotajte lomljive stvari, poput čaša, šolja ili bočica parfema, u čarape, a posteljinom i peškirima zaštitite krhke i teške predmete poput lampi i vaza. U kuhinji koristite krpe za pakovanje escajga kako biste sigurno umotali noževe i druge oštre predmete, i ne zaboravite da ih dodatno pričvrstite gumicom.

11. Pakovanje sitnih predmeta iz kuhinje

Umesto da trošite dodatne kutije za male kuhinjske predmete poput začina i praškaste hrane, njima napunite velike posude čime ćete uštedeti tonu prostora.

Sprečite prosipanje prilikom transporta pomoću plastične folije kojom ćete dodatno osigurati poklopce ovih predmeta kako se ne bi izlili po vašim kutijama.

12. Iskoristite sve što je ostalo u frižideru

Iskoristite sve što je ostalo u frižideru

Pakovanje preostale hrane i pića iz frižidera, ostave i zamrzivača može biti prava muka, ali bacanje iste svakako nije opcija. Bilo bi idealno postaviti sebi za cilj da pojedete što više hrane koju već imate u svojoj kući pre nego što stigne dan preseljenja. Savetujemo vam da to pretvorite u igru, budete kreativni i eksperimentišete sa receptima.

Takođe možete učiniti dobro delo donirajući neiskorišćenu hranu Crvenom krstu ili nekoj drugoj dobrotvornoj organizaciji.

Zaključak

Pakovanje u poslednjem trenutku može ne samo prouzrokovati nervozu, već i usporiti čitav postupak selidbe. Srećom, ipak možete mnogo učiniti da umanjite stres, posebno ukoliko pratite ovih 12 saveta koje smo podelili sa vama.

Praćenje ove liste može vam u značajnoj meri pomoći da budete sigurni da je sve u redu i da se selidba odigrava po planu. Takođe usvojite pozitivan stav i ne dozvolite da vas bilo šta izbaci iz takta.

Uživajte u novom životu koji ste kreirali za sebe i učinite vaš novi prostor mestom u kojem rado boravite.