8 Saveta za selidbu u vaš prvi stan

Ništa se ne može uporediti sa uzbuđenjem ulaska u vaš prvi stan jer time napokon dobijate priliku da postanete nezavisni, ali znajte da ovo sa sobom nužno nosi i mnogo izazova i odgovornosti.

Bez obzira da li potpisujete ugovor o zakupu ili zaključujete kupoprodajni ugovor, vaš novi dom biće zaista vaš. To znači da ćete najzad biti u prilici da ga opremite po vašem izboru, uredite i dekorišete po vašem ukusu i učinite da on bude odraz vaše ličnosti i vašeg stila.

Ipak, pronalaženje pravog stana i organizovanje sigurne i nesmetane selidbe nije lak zadatak, a da ne pominjemo svu nervozu koja proističe iz suočavanja sa nepoznatim i neizvesnim životom pod novim uslovima. Da biste uspeli u svojoj velikoj avanturi morate biti svesni svih izazova s kojima se možete susresti i imati efikasna rešenja za sve potencijalne probleme. Drugim rečima, morate znati šta da radite i imati spremne korake.

U nastavku pročitajte nekoliko najvažnijih saveta za selidbu u vaš prvi stan, koji će vam olakšati useljenje i pretvoriti novi prostor u vaš dom.

1.   Potrudite se da uštedite

Pre nego što napravite tako veliki korak u svom životu morate biti sigurni da se osećate finansijski stabilno i psihički spremni. Troškovi se nižu velikom brzinom i morate biti u mogućnosti da ih pokrijete bez poteškoća kako biste izbegli finansijske probleme tokom preseljenja i prvih nekoliko meseci svog novog i samostalnog života.

Najpre ne zaboravite da u prethodnom stanu odjavite nepotrebne usluge sa datumom iseljenja, kako biste izbegli nepotrebne troškove.

Pre nego što se uselite u svoj prvi stan trebalo bi da uštedite dovoljno novca da platite sve svoje troškove preseljenja, najamninu ili kredit (ukoliko kupujete stan sa bankarskom pozajmicom), račune za komunalne usluge, sve neophodne depozite i troškove života za prva tri meseca. Takođe, predlažemo da izdvojite određenu sumu novca za hitne slučajeve i neplanske troškove.

Pogledajte takođe: Koliko novca možete uštedeti tokom selidbe

2.   Napravite budžet i pridržavajte ga se

Proračun troškova vaše selidbe, novog prostora i vašeg novog života može biti prilično kompleksan. Finansije morate planirati vrlo pažljivo tako da imate dovoljno novca za sve neophodne troškove prilikom useljenja u svoj prvi stan. Imajte na umu sledeće:

 • Procenite svoje troškove selidbe;
 • Planirajte kupovinu koju ćete morati da obavite prilikom selidbe u vaš prvi stan (poput kupovine nameštaja, sredstava za čišćenje, potrepština za kupatilo i sl.);
 • Dobro izračunajte svoj neto mesečni prihod (novac koji zapravo imate nakon što odbijete troškove za mesečne režije i druge mesečne ugovorene usluge) i pokušajte da isplanirate koliki će vam biti prosečni mesečni troškovi života nakon selidbe. Uzmite u obzir troškove stanovanja i troškove života u vašem novom domu, bez obzira da li je reč o novom kraj grada koji već poznajete ili potpuno novi grad, kao i svoje navike trošenja. Pomoću ove cifre odredite koliku mesečnu stanarinu ili hipoteku (ukoliko se odlučite da kupite stan na kredit) možete priuštiti da platite. Ovi troškovi ne bi trebalo da prelaze 30% vašeg raspoloživog dohotka, ali ukoliko su u ovaj iznos uključene i komunalne usluge može biti prihvatljivo mesečno zaduženje od čak 40%.

3.   Birajte pravu lokaciju

Pre nego što započnete potragu za vašim prvim stanom, trebalo bi da odlučite gde tačno želite da živite. Razmotrite važne faktore kao što su:

 • Udaljenost do vašeg radnog mesta i drugih lokacija koja svakodnevno treba da posećujete;
 • Mogućnosti prevoza, saobraćajnu infrastrukturu, pitanje parkiranja, dostupnost javnog prevoza;
 • Pogodnosti savremenog života, poput blizine marketa i tržnih centara, barova i restorana, mogućnosti za zabavu i rekreaciju itd.;
 • Zelene površine, mogućnost upražnjavanja sporta i rekreativnih aktivnosti;
 • Stepen sigurnosti kao i komšijski odnosi.

4.   Detaljno pregledajte potencijalne stanove

Kada se odlučite za selidbu u vaš prvi stan presudno je da istražite sve mogućnosti i pregledate što više nekretnina na lokaciji koju preferirate pre nego što donesete konačnu odluku. Kada tragate za potencijalnim stanom, proverite celokupno stanje nekretnine:

 • Potražite znakove oštećenja od vode poput: mrlje od plesni na zidovima, neprijatne mirise, oštećenja boje na zidovima, tamne mrlje na plafonu itd;
 • Istražite na koji način je nekretnina održavana pre vašeg dolaska, te obratite posebnu pažnju na: polomljene predmete, labave prozore i vrata, zarđale komade metala, curenja slavina, mrlje na tepihu itd;
 • Proverite kakva je situacija sa prisustvom potencijalnih štetočinama poput insekata;
 • Razmotrite sigurnosna pitanja: da li je zgrada pokrivena video nadzorom, protivpožarnim alarmima i kodiranim ključevima, da li postoje sigurnosni prozori koji štite od provala itd.

Napomena: Ukoliko iznajmljujete stan, od velikog je značaja pronaći i dokumentovati bilo kakvu već postojeću štetu i napraviti slike i video zapise jer će vam trebati dokazi o početnom stanju imovine kada dođe vreme da se iselite i zatražite uplaćeni depozit.

5.   Napravite tlocrt svog novog stana

Pre nego što počnete da organizujete vaše stvari i krenete da ih pakujete za selidbu, morate odlučiti šta možete, a šta ne možete preneti na svoje novo mesto, dakle morate znati raspored i dimenzije prostorija u vašem novom stanu.

Prvo što treba da uradite prilikom pripreme za selidbu u vaš prvi stan jeste da procenite raspoloživi prostor i izvršite odgovarajuća merenja. Izmerite vrata i prozore svog novog doma, kao i sve prostorije u koje nameravate da postavite nameštaj i druge veće predmete za domaćinstvo. To će vam omogućiti da znate koje ćete stvari moći poneti sa sobom, koje predmete tek treba da kupite i gde će se svaki komad nameštaja najbolje uklopiti.

Detaljan tlocrt omogućiće vam da donesete ove odluke i stvorite najbolji dizajn enterijera za vaš novi stan.

 

6. Spakujte svoje stvari sigurno, efikasno i rešite se nepotrebnih predmeta

Kada saznate šta će vam sve biti potrebno u vašem novom stanu i za koje predmete ćete imati dovoljno prostora, vreme je da odlučite šta da radite sa ostatkom svojih stvari. Pregledajte sve što imate i izdvojite zastarele predmete koje nećete moći da koristite u svom novom okruženju. Prodajte ili poklonite nepotrebne stvari koje su još uvek u dobrom stanju i reciklirajte ili bacite oštećene i dotrajale predmete koji se više ne mogu iskoristiti.

Pogledajte takođe: Kako odlučiti šta treba zadržati i šta baciti tokom selidbe

Napravite detaljan spisak predmeta koje ćete uneti u vaš novi stan, što podrazumeva stvari koje su vam potrebne i stvari koje volite, jer će vam ovo umnogome pomoći prilikom pakovanja. Da biste osigurali da vaše dragocene stvari budu neoštećene tokom procesa transporta one najpre moraju na pravilan način biti upakovane. Zato vam savetujemo da angažujete agenciju za selidbe i prevoz koja nudi uslugu pakovanja za selidbu.

Ukoliko se pak odlučite da sami pakujete svoje stvari, vodite računa o sledećem:

 • Nabavite odgovarajuće materijale za pakovanje;
 • Započnite pakovanje što je moguće ranije i sledite unapred pripremljen plan pakovanja;
 • Upakujte lomljive predmete sa posebnom pažnjom;
 • Zaštitite nameštaj, uređaje i elektroniku odgovarajućim zaštitnim materijalom;
 • Označite sve predmete i kutije jasno i sa što više detalja.

Pogledajte takođe: 6 saveta kako da pripremite kuhinju za selidbu

7. Angažujte profesionalnu agenciju za selidbe i prevoz

Ulazak u vaš prvi stan je veliki korak i od vitalnog je značaja da sve prođe u najboljem redu. Angažovanje profesionalne agencije za selidbu i prevoz je najbolji način za uspešnu tranziciju u vaš novi život. Iskusni profesionalci će ukloniti  sav nepotreban stres i nervozu koju svaka selidba nosi sa sobom. Takođe, oni će obaviti sav težak posao za vas, što će vama ostaviti vremena da razmišljate o drugim važnim aspektima vaše avanture preseljenja.

Dakle, osim ako se ne selite u svoj prvi stan bez nameštaja ili drugih većih predmeta za domaćinstvo, vaša najbolja odluka biće da angažujete agenciju za selidbe i prevoz koja nudi iskustvo, profesionalan odnos i kvalitet.

Pogledajte takođe: Kako odabrati najbolju agenciju za selidbe i prevoz

 

8.Učinite da se u vašem novom stanu osećate kao kod kuće

Da biste se u svom prvom stanu zaista osećali kao kod kuće, potrebno je da u njega unesete svoj lični pečat. Dakle, nakon što se raspakujete, dodajte detalje koji će vaše novo mesto stanovanja pretvoriti u vaš dom. Dodajte karakter sobama elegantnim zavesama i udobnim jastucima, obogatite prostor biljkama kako bi atmosfera bila sveža i prijatna, okačite svoje omiljene slike i fotografije i okružite se predmetima koji za vas imaju sentimentalnu vrednost.

Veoma je važno da unesete udobnost i toplinu u vaš prvi stan kako bi on postao vaše utočište i lični raj u kome ćete zaista da uživate.

 

Svakako, selidba može biti stresna, naročito ako se radi o vašem prvom stanu, ali ne dozvolite da stres nadvlada uzbuđenje. Ovo vam je prvi stan i to nije mala stvar. Takođe možete razmisliti o tome da napravite zabavu kod kuće kako biste proslavili ovaj važan momenat u vašem životu. Zabavite se i uživajte!