6 saveta kako da pripremite kuhinju za selidbu

Saveti za pakovanje kuhinje za selidbu

Priprema kuhinje za selidbu

Priprema kuhinje za selidbu je jedan od većih izazova u procesu selidbe. Planiranje je ključ svake uspešne selidbe i sve vreme i trud koji uložite u proces organizacije na kraju će vam se višestruko vratiti. Kuhinja je verovatno najteža prostorija za pakovanje jer poseduje mnogo ormara i fioka punih malih lomljivih predmeta. To nije posao koji možete raditi u žurbi, jer ukoliko niste pažljivi pri pakovanju kuhinjskih elemenata rizikujete da pronađete slomljeno posuđe i razbijene čaše za vino kada otvorite kutije.

Upravo iz tog razloga za vas smo pripremili ovu listu od 6 saveta kako da pripremite kuhinju za selidbu i upakujete sve kuhinjske predmete.

1. savet: Priprema obroka i pakovanje preostale hrane

Dešava se da ste toliko fokusirani na pakovanje svojih kuhinjskih elemenata da zaboravite na hranu koju ćete morati da upakujete ili bacite. Smanjite otpad i maksimalno povećajte prostor za pakovanje koristeći sastojke koje već imate u kuhinji i kupujući samo ono što vam je apsolutno neophodno. Ako se pridržavate ovog saveta, većina lako kvarljive hrane iz vašeg frižidera i ostave biće iskorišćena pre same selidbe.  Izbacite sve one namirnice kojima je istekao rok upotrebe. Takođe se zapitajte da li je težina svakog pojedinačnog predmeta, poput maslinovog ulja ili balsamiko sirćeta, vredna troškova preseljenja.

Ovo je takođe prilika da se pomogne nekome kome je to potrebno donacijom hrane u humanitarne svrhe.

2. savet: Nabavite najbolju opremu za pakovanje

Oprema za pakovanje

Proverite da li imate svu neophodnu opremu za selidbu i pakovanje kuhinje. Srećom, ne morate početi od nule. Za vas smo sastavili listu najosnovnijih materijala za pakovanje:

  • Kompleti kutija za pakovanje posuđa
  • Plastične kese i vazdušaste folije kao savršeno rešenje za zaštitu lomljivih stvari
  • Kutije sa pregradama i podebljanim spoljnim zidovima za pakovanje čaša
  • Kutija za tanjire sa kartonima za odvajanje
  • Nalepnice za označavanje kutija

3. savet: Kako spakovati tanjire

Spakujte što je moguće više stvari nedelju dana pre same selidbe, ali držite nekoliko osnovnih predmeta pri ruci kako biste još uvek imali tanjire i pribor za ručavanje.

Prilikom pakovanja tanjira korisno bi bilo da svaki pojedinačni tanjir umotate u papir za pakovanje. Obložite vrh i dno svake kutije vazdušastom folijom i napravite svežnjeve od četiri tanjira koje ćete zajedno upakovati. Ovde posebno budite oprezni i pažljivi jer je reč o veoma osetljivim i lomljivim predmetima.

Možete da spakujete čvršće tanjire u svežnjeve od četiri. Stavite jedan tanjir u sredinu papira za pakovanje i preklopite jedan ugao na vrhu. Sledeći tanjir stavite na vrh i ponavljajte postupak dok ne dobijete svežanj. Zatim zamotajte ostale uglove i upakujte svežanj vertikalno u kutiju. Na ovaj način možete da upakujete tanjire koje svakodnevno koristite, ali vam savetujemo da vrednije predmete od porcelana ipak upakujete pojedninačno i dodatno zaštitite.

Pogledajte i video kako to može da izgleda u praksi.

4. savet: Kako spakovati čaše i staklene predmete

Dobro pakovanje za selidbe

Vaši stakleni predmeti su verovatno najosetljivije stvari koje posedujete u kuhinji. Sigurno ne želite da stignete u vaš novi dom i zateknete kutiju punu polomljenih čaša koje ste dobili kao poklon za venčanje.

Zato je potrebno da izdvojite sredstva iz vašeg budžeta za selidbu kako biste nabavili potrebnu ambalažu za pakovanje. Potražite posebno dizajnirane kutije sa pregradama za čaše sa podebljanim spoljnim zidovima, kao i vazdušastu foliju, u koju ćete umotati čaše pre nego što ih postavite u samu kutiju. Ne zaboravite da ovu kutiju označite sa nalepnicom “lomljivo”.

Ukoliko niste u prilici da nađete iste, sigurni smo da vam odabrana agenciju za selidbe i prevoz može u ovome pomoći.

5. savet: Kako da spakujete šerpe i tiganje

Šerpe i tiganji su najmanje zahtevni za pakovanje ukoliko to uradite kako treba. Uz malo truda, i jedan zanimljiv savet možete da smanjite broj kutija za selidbu kuhinje.

Setite se ruskih babuški i primenite taj princip u ovom koraku. Postavite manje šerpe unutar većih i ponavljajte postupak dok ne dobijete tri ili četiri sloja. Svaki sloj odvojite tako što ćete ga obmotati zaštitnim papirom ili folijom kako biste sprečili oštećenja i ogrebotine pri transportu. Poklopce možete spakovati u zasebne kutije, a ukoliko su lomljivi savetujemo vam da ih upakujete na isti način kao i vaše tanjire.

Jednostavan način da dodatno uštedite prostor pri pakovanju jeste da unutar vaših šerpi stavite suve namirnice, poput pasulja, pirinača ili brašna. Prethodno se uverite da imate dovoljno prostora da zatvorite i fiksirate šerpu poklopcem.

6. savet: Kako spakovati noževe i oštre predmete

Noževi uzrokuju više slučajnih povreda prilikom pakovanja kuhinje nego bilo šta drugo. Iz tog razloga vam savetujemo da pre svega koristite posebnu kutiju isključivo za pakovanje noževa.  Najbitnije je osigurati da se noževi ne pomešaju sa drugim kuhinjskim predmetima.

Stavite tri ili četiri noža na čistu kuhinjsku krpu, a sečiva neka budu okrenuta u istom pravcu.

Nakon što ste ih zavili u krpu, dodatno umotajte noževe u papir za pakovanje. Na spoljnoj strani ambalažnog papira stavite nalepnicu na kojoj ćete strelicom označiti smer noža ili nacrtati sliku noža tako da sečivo bude usmereno u skladu sa tim kako ste ih upakovali.

Nekoliko dodatnih saveta: Kako spakovati kuhinjske uređaje

Pakovanje kuhinje

Osećaj doma imate tek kada se u vašoj kuhinji nađu predmeti poput aparata za kafu, tostera i mikrotalasne rerne. Zato sledite ove jednostavne savete kako biste bili sigurni da će vas vaši kuhinjski uređaji služiti i u novom domu.

Velikim kuhinjskim uređajima, poput šporeta i frižidera, potrebno je da posvetite posebnu pažnju. Šporet ima puno delova koje treba ukloniti pri pakovanju, poput žica iz rerne, tepsija i drugih dodataka. Pored toga, ukoliko koristite plin, obavezno ga isključite pre nego što odvojite šporet od zida. Prilikom pakovanja frižidera potrebno je da ispratite sledeće korake: ispraznite ga, odmrznite i temeljno očistite. Takođe sledite uputstvo za upotrebu kako biste ga pravilno isključili. Ukoliko ste izgubili uputstvo setite se da je 2020. godina i da sve informacije možete pronaći na Googlu.

Istresite mrvice iz tostera i očistite pokretnu ploču u mikrotalasnoj rerni. Rastavite i odvojeno zamotajte delove malih kuhinjskih uređaja, poput sokovnika i miksera, kako se ništa ne bi polomilo ili pokvarilo prilikom transporta. Vodite računa da sve delove držite u istoj kutiji koju ćete označiti nalepnicama.

Za priprema kuhinje za selidbu je potrebno vreme, zato ostavite nekoliko dana za to i potražite pomoć prijatelja. Ukoliko niste u mogućnosti da se ovome posvetite, odaberite agenciju za selidbe i prevoz koja nudi uslugu pakovanja kuhinjskih elemenata. Kutiju sa osnovnim stvarima iz kuhinje koje svakodnevno koristite jasno označite kako biste imali lak pristup tim predmetima kada stignete na novu lokaciju. Ostalo je još samo da otvorite flašu vina i uživate u večeri u vašem novom domu. Srećno!