Selidba u Beogradu

Selidba u Beogradu

Selidba u Beogradu, koliko je to komplikovano?

Urbani Beograd, prestonica koja beleži konstantan razvoj, postao je jedan od najatraktivnijih mesta za život u regionu, ali je naročito atraktivan i za populaciju iz unutrašnjosti. Beograd je najveći grad na teritoriji bivše Jugoslavije, dok je prema broju stanovnika četvrti u jugoistočnoj Evropi, odmah nakon Istanbula, Atine i Bukurešta.

Kao grad koji broji oko dva miliona stanovnika, Beograd se danas sa razlogom smatra metropolom, u kojoj je moguće postići viši životni standard, ali i lakše pronaći posao. Naime, u prilog tome ide i činjenica da više od 30% BDP (bruto domaćeg proizvoda) u Srbiji dolazi upravo iz Beograda. Njegova teritorija je podeljena na 17 gradskih opština, a na listi najatraktivnijih opština za život izdvajaju se: Stari grad, Novi Beograd, Vračar, Senjak i Dedinje.Ovo su samo neki od razloga zbog kojih se ljudi iz manjih gradova sve češće odlučuju za selidbu u Beograd, bilo da dolaze zbog studija ili kako bi pronašli posao i obezbedili materijalnu sigurnost za sebe.

Pošto je i sama vožnja kroz gusti saobraćaj glavnog grada dovoljan izazov, o selidbi doma ili poslovnog prostora da i ne govorimo, u nastavku ćemo vam ukazati na šta je sve potrebno da obratite pažnju ukoliko se odlučite za selidbu u Beograd.

Budite spremni da se suočite sa gužvama tokom selidbe u Beogradu

Beograd je kompleksan grad u kome selidbe mogu da budu pravi izazov zbog mnogo starih, uskih i jednosmernih ulica i nemogućnosti da se pronađe parking mesto blizu zgrade. Dodatna otežavajuća okolnost su i velike gužve i zagušenja određenih ulica i mostova, koje se naročito dešavaju tokom špica ili usled vremenskih prilika i radova na putu. Najveće gužve u saobraćaju su između 7:30 i 9:00 časova prepodne, oko 14 časova, kao i oko 17-18 časova na lokalitetima poput Trga Slavija, Autokomande i mosta Gazele. To i ne čudi kada se uzme u obzir da je Beograd grad sa najviše automobila.

Obratite se profesionalnoj agenciji prilikom selidbe u Beogradu

Zato je naš savet da se ne upuštate sami u avanturu kada je selidba u Beogradu u pitanju, već da angažujete profesionalnu agenciju za selidbe i prevoz i sa zaposlenima precizirate sve neophodne detalje. Odaberite onu agenciju koja selidbu obavlja u svim delovima Beograda i okoline, jer će oni učiniti da se preselite brzo, efikasno i bez neprijatnih iznenađenja.

 

Najbitnije je da popišete sve stvari koje planirate da preselite jer na osnovu tih informacija agencija za selidbe organizuje potreban broj vozila i profesionalnih radnika. Agencija vam najpre daje besplatnu procenu selidbe, kako biste pre samog početka imali informaciju o tome koliko bi ona mogla koštati i na osnovu toga planirati svoje vreme i potreban budžet.

Faktori koji utiču na cenu selidbe

Svakako da svoju selidbu kreirate spram svojih potreba i količine novca koji ste spremni da izdvojite. Navešćemo nekoliko najbitnijih faktora koji utiču na formiranje cene selidbe.

1.    Spratnost objekta

Sprat na kome je smeštena stambena jedinica u koju se nameštaj useljava selidbu može učiniti lakšom ili težom. Naime, iznošenje nameštaja iz prizemne kuće zahteva mnogo manje vremena i truda u poređenju sa selidbom koja se obavlja sa šestog sprata. Ukoliko u zgradi postoji teretni lift unošenje nameštaja se odvija znatno brže i ne zahteva dodatnu radnu snagu, u odnosu na zgradu bez lifta ili u slučaju da je lift pokvaren.

2.    Starost nameštaja

Ukoliko selite stari nameštaj on zasigurno poseduje izvesne ogrebotine i oštećenja, što će značiti da će se potrošiti manje vremena na njegovu zaštitu i pakovanje. Ukoliko je predmet selidbe novi skupi nameštaj, on zahteva veću pažnju kao i znatno više potrošenog materijala za pakovanje, kako bi se isključio svaki rizik od oštećenja prilikom transporta. Takođe, osetljivi i lomljivi predmeti iziskuju mnogo više materijala za pakovanje, poput zaštitne folije i selotejp trake, što svakako podrazumeva i više vremena da se ovaj posao adekvatno obavi.

3.    Kamion ili kombi?

Imajući u vidu gužve kada se radi selidbi u Beogradu, najbrže i najefikasnije prevozno sredstvo za lako kretanje po gradu je prevoz kombijem u koji može da stane osnovno za tročlanu porodicu. Ovaj tip prevoza je idealan prilikom preseljenja manjih porodica, studenata ili malih firmi.

Ukoliko svoju firmu ili celu porodicu selite iz drugog grada ili inostranstva za Beograd, najbolja opcija je kamionski prevoz. Takođe je savet da se selidbe stanova kvadrature preko 40m2 vrše kamionom uz angažovanje najmanje 3 profesionalna radnika. Imajući u vidu da je selidba kamionom obimnija i zahtevnija, njena cena je srazmerno tome veća od cene selidbe kombijem.

 

U Beogradu su gužve i zastoji svakodnevna pojava, te je transport stvari i nameštaja potrebno planirati utorkom, sredom i četvrtkom, najbolje u periodu između 9 i 16 časova ili nedeljom pre podne. Izuzetak mogu biti oni dani kada su državni ili verski praznici, kao i zakazane posete nekih državnika. Ono o čemu je takođe potrebno povesti računa jesu i izmene u nazivima ulica.

4.    Prilaz objektu i parking mesto za vozilo za selidbu

Imajte u vidu da je Beograd naročito problematičan kada je reč o parkingu. Da bi se nameštaj i stvari brže i lakše preneli poslušajte naš savet i blagovremeno rezervišite mesto blizu ulaza u vaš dom ili poslovni prostor.

 

Dešava se da se kombi ili kamion za selidbe parkira daleko u sporednoj ulici, te da radnici agencije moraju da nose nameštaj i do 100 metara od vozila do ulaska u zgradu. Kako je za to potrebno znatno više vremena, a neretko iziskuje i više radnika, ovaj faktor bitno utiče na formiranje cene selidbe.

5.    Demontaža nameštaja

Potrebno je pre selidbe izvršiti demontažu velikog i kabastog nameštaja, poput ormara, kreveta i kuhinjskih elemenata. U slučaju kada se selite u stan na višem spratu, u zgradi u kojoj nema lifta, gde su hodnici uski i teško prohodni, a vaš nameštaj nov ili veoma osetljiv, topla je preporuka da demontažu i zaštitu poverite profesionalcima. Imajte na umu da je to veoma zahtevan posao koji iziskuje veliko iskustvo i preciznost.

U slučaju da sami vršite pakovanje i demontažu nameštaja

Odredite plan šta nosite od stvari

Prvo bi trebalo da popišete šta sve nosite od kabastih stvari, a šta planirate da bacite ili nekome poklonite. Ovde prevashodno mislimo na delove nameštaja poput: ormara, kreveta, ugaonih garnitura, regala, biblioteka; zatim televizore, mini linije, kompjutere, frižidere, šporete, veš mašine, mašine za sušenje veša, mašine za pranje sudova i mikrotalasne.

Obezbedite adekvatan materijal za pakovanje

Od materijala za pakovanje potrebno je obezbediti sledeće: kartonske kutije (velike i male), pucketajuću foliju, zaštitnu foliju, selotejp trake, stiropor, velike crne kese (mogu poslužiti kese za smeće), stare novine, papir, makaze i markere. Kartonske kutije su najbolji način da se vaše stvari i dragocenosti upakuju i zaštite, a pored toga one su i najzahvalnije za obeležavanje.

Saveti za demontažu i zaštitu predmeta i nameštaja

Obratite posebnu pažnju na redosled nameštaja prilikom rasklapanja kako biste kasnije znali na koji način da ga sastavite i vratite u prvobitni oblik. Manje komade nameštaja ne morate demontirati, ali ih dodatno obezbedite zaštitnom folijom i selotejp trakom. Posebnu pažnju pridajte osetljivim i lomljivim predmetima, poput lustera, lampi i umetničkih slika.

 

Kompjutere, televizore i monitore upakujte u njihove originalne kutije jer će im one biti najsigurnija zaštita. U slučaju da ih niste sačuvali, zaštitite osetljive delove pucketavom folijom i ćebetom ili peškirom, jer ćete ih na taj način osigurati od loma prilikom transporta. Pripadajuće kablove umotajte oko uređaja i dodatno fiksirajte uz pomoć selotejp trake. Prilikom transporta bele tehnike i kućnih aparata potrebno je dodatno obezbediti vrata uređaja tako što će se ona fiksirati selotejp trakom, kako se prilikom vožnje ne bi otvorila i oštetila.

Selidba u Beogradu – zaključak

Selidba je na emocionalnoj skali jedan od najstresnijih događaja u životu, naročito kada je to selidba u Beogradu, koji iziskuje pažljivo planiranje, mnogo strpljenja, dobre organizacije i uloženog vremena. Iako je ovo jedan nepredvidiv proces koji nužno sa sobom nosi mnogo stresa, neka vas vodi osećaj olakšanja i spokoja koji će vas preplaviti onog momenta kada se preselite u svoj novi dom. Neka vas promena životnog okruženja inspiriše da u novom prostoru i životu ostvarite sve svoje potencijale i sledite svoje snove, a Beograd će vam vratiti na način na koji on najbolje ume – uzbudljivim i sadržajnim životom metropole.