Selidba bez stresa: saveti za pakovanje

 

Iako se većina ljudi slaže sa tvrdnjom da je selidba stresna, postoji mnogo načina da umanjite stres pri pakovanju i selidbi, pa čak i da uživate u tom trenutku vašeg novog početka. Iako selidba zaista ume biti stresna, skupa i veoma često dugotrajna, a da ne spominjemo još nekoliko ne previše pozitivnih prideva na koje možete pomisliti, mi vam u nastavku preporučujemo nekoliko važnih saveta za pakovanje i selidbu kako bi vam taj proces olakšali.

Dajte sebi dovoljno vremena

Jedan od najvećih izvora stresa je vreme, tačnije nedostatak istog. Stres možete znatno umanjiti tako što ćete ostaviti sebi dovoljno vremena. Imajte u vidu da će vam trebati oko dva dana da spakujete studio ili jednosoban stan, tri do četiri dana za dvosoban dom, pet do šest dana za kuću sa tri spavaće sobe i tako dalje… Budite sigurni da sebi ostavite dovoljno vremena i za druge korake, kao što su istraživanje i odabir kompanije koja se bavi selidbama ili iznajmljivanje kombija za selidbu, administrativne poslove vezane za prijave i odjave komunalnih usluga u vašem novom domu i čišćenja kuće koju napuštate. Ne čekajte do poslednjeg trenutka, jer što pre ovo obavite bezbrižnije ćete pristupiti samo procesu selidbe.

Počnite sa malim koracima

Konfučije kaže: “Čovek koji pomera planine, započinje pomeranjem kamenčića.” Dakle, prvo se pozabavite sitnicama i primetićete da se one brzo nadopunjuju sa velikim stvarima. Ako vas hvata panika zbog selidbe ili jednostavno ne znate odakle da počnete, učinite prvi korak, bilo da spakujete jednu kuhinjsku fioku ili prebacite knjige u kutiju. Svaki korak koji napravite, bio on mali ili veliki, će učiniti da se osećate bolje i umanjiti stres. Zato se brinite manje o tome kako ćete upakovati sve stvari koje posedujete, preseliti na drugu lokaciju i otpakovati u novi prostor, a umesto toga fokusirajte se na manje korake radeći postupno deo po deo.

Budite organizovani

Organizacija je ključna ukoliko želite da selidba bude manje stresna. Ovo se odnosi na sve aspekte vaše selidbe, od sortiranja i označavanja kutija na način koji olakšava raspakivanje do čuvanja svih dokumenata koji vam mogu biti potrebni. Ako od prvog koraka organizaciju postavite kao prioritet time ćete obezbediti da selidba prođe sa znatno manje glavobolje. Naime, savet koji vam može mnogo pomoći jeste da označite i fotografišete delove nameštaja i njihove dodatke, kao i da predmetima iz svake sobe dodelite etiketu druge boje.

Takođe, uložite u kvalitetne kutije za selidbu. Kutije za namirnice iz lokalne prodavnice mogu samo izgledati kao jeftinije rešenje na početku, ali budite sigurni da zbog habanja i izloženosti vlazi postoji realna opasnost da oštetite vaše stvari. Poslednje što želite je da se kutija raspadne u vašoj ruci u trenutku dok se selite. Kutije namenjene za selidbu su prilično jeftine, a pružiće vam dodatnu sigurnost i omogućiti da vaše stvari budu obezbeđene prilikom transporta.

 

Angažujte agenciju za selidbe i prevoz

Ukoliko ste u prilici, najbolji način da se oslobodite stresa zbog selidbe je da prepustite ovaj poduhvat profesionalnoj agenciji za selidbe i prevoz. Osim što ćete imati pomoć pri prenošenju teških kutija, profesionalci će vam pomoći i da spakujete svoje stvari i bezbedno ih transportujete. Posebno je pomoć profesionalaca dobrodošla ukoliko se radi o vrednim i lomljivim predmetima kao što su: ogledala, lampe, umetničke slike i drugi vredni predmeti. Profesionalne agencije za selidbe i prevoz imaju opremu namenjenu za pakovanje ramova za slike i stilskog nameštaja, kao i materijal, poput: folija, stiropora i sunđera.

 

Sve gore navedeno će vam mnogo olakšati proces pakovanja i selidbe i definitivno pomoći da sve protekne sa mnogo manje stresa i eventualnih problema.

 

Očistite nered

Pri procesu pakovanja ćete verovatno zaključiti da imate nekoliko predmeta koje više ne želite, ali nemojte prebrzo da ih odbacujete jer oni mogu poslužiti da popravite vaš budžet. Naime, ovo je idealna prilika da izdvojite ove stvari na stranu i oglasite ih na prodaju. Sa druge strane, možete ih pokloniti nekoj od ustanova ili prihvatilišta za decu i odrasle koji će ovo znati da cene, a vi ćete se osećati bolje jer ste učinili dobro delo.

 

Sortirajte svoje stvari po kategorijama jer ovo ne samo da će pomoći prilikom pakovanja, nego će učiniti i da sam proces raspakivanja prođe brže i jednostavnije. Sortirajte svaki odevni predmet koji posedujete i pročistite svoj ormar dok ne organizujete svu odeću da bude na jednom mestu. Učinite isto sa knjigama, cipelama i važnim dokumentima.

Zatražite pomoć prijatelja

Ukoliko se prilikom pakovanja osećate stresno, zamolite prijatelja ili člana porodice za pomoć ili angažujte agenciju za selidbe i prevoz koja će vam pomoći prilikom pakovanja i raspakivanja. Dodatni set ruku može u velikoj meri da smanji stres prilikom ovog procesa, a imati nekoga u blizini uvek je velika podrška, posebno kada se radi o profesionalcima. Ukoliko ste u prilici zamolite prijatelje za pomoć makar nedelju dana unapred, kako bi svako ko je pristao da pomogne bio u mogućnosti da organizuje svoje vreme i obaveze shodno tome. Takođe ne zaboravite da iskažete zahvalnost za pomoć koju ste dobili i postarajte se da vratite uslugu kada za to dođe vreme.

 

Postoji dosta životnih situacija koje mogu biti stresne, a selidba i pakovanje svakako jesu jedna od njih. Prihvatite ovo iskustvo takvo kakvo jeste, ali svakako povedite računa o sebi tokom selidbe. A kad je sve završeno, razmislite o tome da se počastite nekom relax masažom, spa vikendom ili nekim lepim večernjim izlaskom. Zaslužili ste to.