Saveti za selidbu u vreme socijalnog distanciranja

 

Šta je socijalno distanciranje i kako može uticati na selidbe u Beogradu? Socijalno distanciranje se odnosi na držanje udaljenosti od svih, ne samo od osoba sa simptomima, kako bi se smanjilo širenje virusa COVID-19.

Trenutni prioritet je potpuna primena socijalnog distanciranja, što je ujedno i preporuka Ministarstva zdravlja, jer sama izolacija simptomatskih građana neće učiniti dovoljno da umanji pandemiju COVID-19. Konkretno, Ministarstvo zdravlja preporučuje pojedincima da drže udaljenost od dva metra na kojoj se, kako je naglašeno, COVID-19 ne širi od osobe do osobe.

Mi ćemo vam u nastavku dati nekoliko korisnih saveta za bezbednu selidbu u vreme pandemije i socijalnog distanciranja.

Da li treba da se selim tokom pandemije COVID-19?

Pandemija koronavirusa neće trajati večno i život ne može da stane, ali dok je prisutna ključno je da sledimo protokole za smanjenje širenja. Socijalno distanciranje je kamen temeljac svih preporuka i prema rečima stručnjaka ono daje rezultate. Uvek pazite na bezbednost sebe i drugih dok planirate svoju selidbu za vreme COVID-19 pandemije. Iako vam se u novonastalim okolnostima čini da će vam trebati puno više posla i planiranja, na sreću tu su agencije za selidbu i prevoz koje vam mogu pružiti besplatan savet za selidbu i poučiti vas o tome koji su bitni koraci i šta sve treba da preduzmete kako bi vašu selidbu učinili bezbednijom i lakšom.

Socijalno distanciranje tokom selidbe u Beogradu

Pokušajte što više poslova da prepustite agenciji za selidbe i prevoz i pridržavajte se pravila od dva metra distanciranja kada je reč o ljudima u vašoj kući. Radnici će ceniti slobodan prostor u kojem mogu da obavljaju svoje zadatke u skladu sa preporučenim merama predostrožnosti.

Takođe držite sredstvo za dezinfekciju na vidnom mestu. Uobičajena je praksa da svi radnici u agenciji za selidbe i prevoz nose zaštitne maske i rukavice tokom same selidbe, ali u vreme globalne pandemije preporučujemo da i sami imate spremnu zaštitnu opremu za ovu situaciju.

Zatim preporučujemo da razgovarate sa upravnikom zgrade i najavite termin selidbe kako bi i ostali stanari bili upoznati sa vašim koracima.

Imajte na umu da su radnici u agenciji za selidbe i prevoz jednako oprezni i zabrinuti zbog virusa kao i vi. I oni imaju porodice i roditelje u godinama poput vas. Iako će oni sa svoje strane preduzeti sve mere predostrožnosti, i vi kao klijent bi trebalo da uradite isto. Mali korak koji možete da učinite jeste da dezinfikujete često korišćene predmete poput daljinskih upravljača, posuđa i sl.

Pitanja i zahtevi odabranoj agenciji za selidbe i prevoz

Ako ste propustili naš članak o tome šta treba da znate pre nego što se odlučite na selidbu, evo nekih pitanja koja možete postaviti izabranoj agenciji za selidbe i prevoz:

● Da li se poštuju sve preporuke Ministarstva zdravlja o socijalnom distanciranju i koje su posebne mere predostrožnosti preduzeli?
● Na koji način su prilagodili svoje poslovanje novonastaloj situaciji i da li vrše svakodnevno čišćenje i dezinfekciju kamiona i opreme za pakovanje?
● Da li su opremili svoje radnike zaštitnim maskama i rukavicama za jednokratnu upotrebu, svim neophodnim materijalom i dezinfekcionim sredstvima koje će koristiti na licu mesta?

Ostali saveti za bezbednu selidbu  tokom COVID-19

Pakovanje za selidbe u Beogradu

Život je trenutno drugačiji od onoga na što smo navikli, nastupila je nova realnost – kako je mnogi sada nazivaju. Kako biste osigurali da ceo proces protekne bezbedno i efikasno, pored gore navedenih koraka, savetujemo da preduzmete i još neke mere opreza koje prevazilaze sam okvir društvenog distanciranja.

Ako spadate u visoko rizičnu kategoriju, imate preko 65 godina, bolesni ste ili ste bili izloženi virusu na neki drugi način, potpuno se izolujte. Čak i ako pratite savete za socijalno distanciranje rizici selidbe su za vas i vaše okruženje previsoki. Savet je da ukoliko ne možete da pomerite datum selidbe pronađete agenciju za selidbe i prevoz koja će vam ponuditi kompletnu uslugu premeštaja. Neka to bude ona agenciju koja vam može spakovati sve što želite preneti na novu lokaciju, koja će ne samo uspešno rasklopiti i sklopiti bilo koji deo nameštaja, već će sve rasklopive delove obezbediti od oštećenja, i uspešno montirati na lokaciji na koju se selite, dok vi ostajete u sigurnom okruženju.

Vodite računa o higijeni
Sve pojačane higijenske mere tokom pandemije udvostručite tokom selidbe. To znači da nosite usku prijanjajuću masku tokom celog procesa selidbe, ukoliko nemate masku napravite je sami pomoću ovog korisnog vodiča. Često perite ruke i po potrebi dezinfikujte površine.

Preskočite savete o uštedi prilikom selidbe
Sada nije vreme da se obratite lokalnoj prodavnici namirnica za besplatne kartonske kutije. Koristite samo materijal za pakovanje koji već imate u svom domu ili nabavite potpuno nov iz prodavnice.

Ulazak u vaš novi dom
● Važno je dubinski očistiti svoj novi dom pre nego što postavite stvari.
● Prebrišite sve površine i dobro provetrite prostorije.
● Koristite dezinfekcijske maramice na mestima koja se najčešće dodiruju (npr. kvake, ručke, sudopere itd.).
● Dezinfikujte i ostale predmete koje često koristite (npr. daljinski upravljači, sredstva lične higijene itd.).
● Vodite računa da koristite sredstva za čišćenje koja su najmanje štetna po vas i često pravite pauze.

COVID-19 je uticao na naš svakodnevni život na način na koji niko nije mogao zamisliti. Najbolji savet je da ostanete pribrani, koristite zaštitnu opremu i na taj način zaštitite sebe i druge. Nadamo se da smo vam ovim savetima pomogli da rešite neke nedoumice kada su selidbe u Beogradu u vreme socijalnog distanciranja u pitanju.

Ostanite zdravi!